Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Θα νιώσουμε οι ίδιοι πολύ καλά.
Η ικανοποίηση και περηφάνια που θα αισθανθούμε βοηθώντας κάποιους άλλους είναι πολύ σημαντικοί λόγοι για να συμμετέχουμε σε εθελοντικές δραστηριότητες. Όταν αφιερώνει κάποιος μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του σε έναν οργανισμό ή σε έναν κοινωφελή σκοπό το αίσθημα της ολοκλήρωσης και προσωπικής ικανοποίησης είναι ανεκτίμητο...


Θα βοηθήσουμε την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.
Οι οργανισμοί και τα διάφορα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη βοήθεια των εθελοντών παρέχουν υπηρεσίες χωρίς κόστος σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όταν μια κοινωνία λειτουργεί καλά ως σύνολο, τότε και τα άτομα που την στελεχώνουν ζουν πολύ καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο. Οι περισσότεροι από εμάς που αποφεύγουμε τον εθελοντισμό προβάλλουμε σαν δικαιολογία την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
Αν όμως αναθεωρήσουμε τον τρόπο που περνάμε το χρόνο μας τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Ο εθελοντισμός είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσουμε καλά, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και να έρθουμε κοντά μεταξύ μας. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να πρέπει να αφιερώσουμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας.

Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά μέσα από τον εθελοντισμό;
Αν ο εθελοντισμός ξεκινήσει από μικρή ηλικία, μπορεί να γίνει μέρος της ζωής ενός παιδιού, κάτι που το παιδί θα περιμένει και θα ανυπομονεί να κάνει μαζί με τους γονείς του και που μεγαλώνοντας θα το υιοθετήσει και στη δική του οικογένεια.

Ο εθελοντισμός μπορεί να διδάξει στα παιδιά το αίσθημα της υπευθυνότητας.
Με τον εθελοντισμό, οι έφηβοι αλλά και τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει η δέσμευση. Μαθαίνουν πώς να είναι συνεπείς σε χρονικές προθεσμίες, πώς να προσπαθούν για το καλύτερο νιώθοντας περηφάνια για τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αυτό που όμως είναι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι με το εθελοντισμό, τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας στην οποία ζουν και ότι η υπευθυνότητά τους αυτή βοηθά τους γύρω τους. ότι ακόμα και ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ίσως το πιο δυνατό και υπέροχο μήνυμα του εθελοντισμού για ένα παιδί είναι ότι το ίδιο είναι τόσο σημαντικό ως προσωπικότητα που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους και καταστάσεις ακόμα και σε ατομικό επίπεδο. τη σημασία της αυτοθυσίας.
Χαρίζοντας ένα παιχνίδι σε κάποιο λιγότερο τυχερό παιδάκι, το παιδί μαθαίνει ότι είναι καλό μερικές φορές να θυσιαζόμαστε. Αν αντί να παίξει δύο ώρες με τους φίλους του, τη μία ώρα την αφιερώσει για να καθαρίσει, για παράδειγμα, την κοντινή παραλία από τα σκουπίδια, τότε το παιδί μαθαίνει ότι υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα από τις προσωπικές του ανάγκες και την άμεση ικανοποίηση του.
Το λιγότερο που θα επιτύχουμε σε κάθε περίπτωση είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για θέματα σοβαρά όπως ο σεβασμός στη φύση και η προστασία του περιβάλλοντος, η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου και η κατανόηση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου.

Υπομονή και ανεκτικότητα.
Η ενασχόληση με εθελοντικές εργασίες είναι σίγουρο πως θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, ικανοτήτων, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου κτλ. Με την επαφή αυτή το μαθαίνει να ανέχεται τη διαφορετικότητα και διδάσκεται ότι ακόμα και οι πιο αντίθετοι χαρακτήρες μπορούν να ενωθούν για ένα κοινό στόχο. επαγγελματικό προσανατολισμό.
Με την εθελοντική εργασία τα νεαρά άτομα μπορεί να βοηθηθούν στην απόφασή τους σχετικά με τη μελλοντική τους καριέρα. Μπορεί να διαπιστώσουν για παράδειγμα αν τους ενδιαφέρει ο χώρος της υγείας, την πολιτικής, του περιβάλλοντος κτλ.

ΠΗΓΗ: Yahoo! news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου